Prostat sağlığını, kalp damar sağlığını ve genel olarak beden sağlığımızı korumak için beslenme konusunda bazı hususlara dikkat etmemiz gerekir. Prostat sağlığı için uygulamamız gereken beslenme programları kalp sağlığı için uygulamamız gereken beslenme ilkeleriyle örtüşür. Balık, sebze ve meyve ağırlıklı beslenmek, prostat büyümesine karşı koruyucu bir etki gösterir. Aynı zamanda bu gıdalar diyabet, kalp damar hastalıkları ve hipertansiyon gibi rahatsızlıklara karşı da koruyucu niteliktedir. Adana HoLEP olarak prostat sağlığı için beslenmede dikkat edilmesi gereken konuları sizler için anlattık.
Prostat sağlığını korumada faydalı olabilecek gıdaları sıralamamız gerekirse:
Brokoli, karnabahar, Brüksel lahanası, çin lahanası ve turp gibi sebzeler zengin antioksidan içeriği ile hücreleri çevresel toksinlerden ve kimyasal süreçlerin yol açacağı hasardan korumaktadır.
Ahududu, çilek, yaban mersini ve böğürtlen benzeri meyveler vücudumuzun serbest radikallerle olan savaşına önemli katkı sağlarlar. Prostat hastalıkları ile birlikte kanser ve diyabete karşı da bu gıdalar fayda sağlamaktadır.
Omega 3 yağ asitleri açısından zengin, sardalya, uskumru, ringa, somon ve alabalık gibi balıklar prostat hastalıklarına karşı koruyucu nitelik taşırlar.
Tam anlamıyla bir antioksidan deposu olan domates aynı zamanda prostat kanseri riskini azalttığı tahmin edilen likopen isimli bir madde barındırır. Domatesin pişirilerek tüketilmesi likopenin prostat dokusuna daha kolay şekilde nüfuz etmesini sağlar.
Mercimek, fasulye ve yer fıstığı benzeri baklagillerin fitoöstrojen içeriği sayesinde prostat kanserine karşı koruyucu etki yaptığı düşünülüyor.
Araştırmalar prostat sağlığı için tüketilmesi gereken besinler olduğu gibi mesafeli durulması gereken besinlerin de olduğunu gösteriyor.
Kırmızı et tüketmek, prostat kanserinin oluşmasına dair risk faktörlerini arttırıyor. Bilhassa sucuk, salam ve sosis gibi işlenmiş kırmızı et ürünleri tehlike arz ediyor.