İdrar torbasının çıkış noktasında bulunan ve temel görevi üreme fonksiyonu ile ilgili olan 18-20 gramlık bir salgı bezidir. İçerisinden idrar kanalı geçen prostat bezi, ilerleyen yaşla birlikte çoğu erkekte büyüme eğilimi gösterir. Bu büyüme bazı kişilerde idrar torbasının içine doğru olurken bazılarında da idrar kanalına doğru gerçekleşir. Dışarı doğru seyreden büyümelerde ise hastalarda ciddi şikayetlere neden olmaz.
Erkek üreme sisteminin önemli bir parçası olan prostat, spermleri koruyan sıvıyı üretmek ve onları sağlıklı bir şekilde saklamakla görevlidir. Prostat aynı zamanda mesanenin ağzını sıkarak idrar kaçırmamıza da engel olur.
Üç yaygın şekli bulunan prostat hastalıklarını: Prostat İltihaplanması, İyi Huylu Prostat Büyümesi ve Prostat kanseri şeklinde sıralayabiliriz. Bir erkek bu hastalıklardan birini veya birkaçını yaşayabilir.
Erkek bireylerde ergenlik döneminin ilk evresinde büyümeye başlayan prostat yaklaşık iki katına ulaşır. 25 yaş itibariyle büyümeye devam eder. Testosteron ve Östrojen hormonu bu büyüme üzerinde etkilidir. Bazı erkeklerde büyüme 30’lu yaşlar itibariyle başlayarak yaşam boyunca devam eder. Yaş ilerledikçe büyüme yüzdesi de artmaktadır. 50 yaş üzeri bireylerin %50’si, 60 yaş üzeri bireylerin %65’i prostat büyümesi sorunuyla karşı karşıyayken 80 yaş üzeri erkeklerde bu oran %90’ın üzerindedir.