Prostat Kanserinin Evreleri Nelerdir?

Prostat Kanserinin Evreleri Nelerdir?

Erkek üreme sisteminin bir parçası olan prostat, ceviz büyüklüğünde, mesanenin altında yerleşmiş üreme faaliyetlerine yönelik çeşitli salgılar üreten bir salgı bezidir. Prostat bezindeki hücrelerin kontrolsüz ve anormal şekilde büyümesiyle oluşan prostat kanseri, erkeklerde en sık görülen kanser türlerinden biridir. Erkeklerde genellikle ileri yaşlarda ortaya çıkan kanserli hücreler, prostat içine yayılır.

Prostat Kanseri Sinsi Bir Şekilde İlerliyor

Her 5-6 erkekten birinin hayatı boyunca karşılaşma riski bulunan prostat kanseri, kansere bağlı ölümlerde ikinci sırada yer alıyor. Genellikle başlangıçta yavaş bir düzeyde ilerleyen ve ciddi belirtiler vermeyen prostat kanserinin erken tanı ve tedavisi önemlidir. Her erkeğin 40 yaşından itibaren yıllık prostat muayenesini yaptırmaları yararlı olacaktır.

Erken Tanı Hayat Kurtarır

Tümör erken fark edildiğinde tedavide başarı oranı daha yüksektir. Tedavide geç kalındığında hastalarda idrar yapmayla ilgili problemler meydana gelir. Bazı vakalarda kanserli hücreler prostat içinde sınırlı kalmayıp çevredeki dokulara yayılabilir. İstenmeyen sonuçlara yol açabilir

Prostat Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Prostat kanserinde “yaş, ırk, çevresel, genetik özellikler, beslenme ve aile öyküsü” gibi risk faktörleri dikkat çekiyor. “Sinsi” bir özelliğe sahip prostat kanserinin belirtileri, hastalığın seyrine bağlı olarak kendisini hissettirir. Prostat kanseri semptomları şu şekilde sıralanabilir:

  • İdrar yaparken güçlük çekme
  • İdrar akışında zorlanma hali
  • İdrarda veya menide kan görülmesi
  • Boşalma sırasında ağrı hissi
  • Kasık (pelvik) bölgesinde rahatsızlık
  • Kemiklerde ağrı şikâyetleri
  • Sertleşme sorunu yaşama

Prostat Kanseri Evreleri Nelerdir?

Prostat kanseri yayılım şekline bağlı olarak evrelere ayrılır. Evreleme işleminde tümörün lenf bezleri, kemikleri, mesane ya da rektum gibi çevre dokulara yayılıp yayılmadığına bakılır. Tümörün derecesini yansıtan kriterlerden biri de kanser hücrelerinin çoğalma ve yayılım hızını yansıtan Gleason Sistemi’dir. Ayrıca prostat kanseri aşamalarını tespit etmek için Prostata Özgü Antijen (PSA) testi yapılır. PSA düzeyi kişide alınan kan örneği ile belirlenir. Kan değerlerinin referans aralığından daha yüksek çıkması prostat enfeksiyonu, prostat bezinde büyüme ya da prostat kanseri bulgularını gösterir. Prostat kanserinin evreleri şunlar:

  • Birinci Evre: Tümör prostat içerisindedir. Erkeklerdeki prostat bezi büyümesini tespit etmede belirleyici rektal muayenede fark edilmeyecek kadar küçük hacimli olabilir. Bu safhada gleason skoru 6 ya da daha düşük derecedir. PSA derecesi 10’un altındadır.
  • İkinci Evre: İkinci evrede de tümör prostat ile sınırlıdır. Ancak tümör saldırgan bir özellik sergiliyor. Tümör oranı yüksektir, parmakla muayene edildiğinde hissedilebilir.
  • Üçüncü Evre: Hastalığın bu safhasında kanser hücreleri prostat dışına taşmıştır. Daha çok idrar kesesinin arkasında yer alan çift kıvrımlı tübüler bezler olan “seminal keselere” yayılmıştır.
  • Dördüncü Evre: Bu aşamada prostat kanseri daha geniş bir alan etkisini gösteriyor. Mesaneye, rektuma ve çevredeki dokulara yayıldığı gibi çevredeki dokularda sıçrama olasılığı vardır.

Bize Ulaşın

Doktorlarımız

Blog

 Sizi Arayalım