Prostat İlaçla Nasıl Tedavi Edilir?

Prostat İlaçla Nasıl Tedavi Edilir?

İyi huylu prostat büyümesinde tedavi hayat tarzında yapılacak değişiklikler, ilaç ve cerrahi yöntemlerle yapılır. Prostat, yaşla birlikte büyüyen bir organdır ve bu nedenle engellemek mümkün değildir. Ancak kişinin şikayetlerini en aza indirmeyi ve hayat kalitesini yükseltmeyi sağlayan yöntemler vardır.

Genel olarak ilk önce kişinin tuvalet alışkanlıkları ve hayat tarzına ilişkin düzenlemeler önerilir. Hekim tarafından gerekli görülmesi halinde ikinci adım olarak ilaç tedavisi uygulanır. Ancak kullanılan ilaçların prostat büyümesini engelleyici bir etkisi yoktur. İlaçlar kişinin şikayetlerini azaltmak amacıyla kullanılır. İlaç tedavisinde en sık başvurulan ve prostatın neden olduğu tıkanmayı rahatlatan “alfa bloker” denilen ilaçlardır. Bu ilaçların yan etkileri de düşüktür.

Ayrıca prostat büyüklüğü 35 gramı aşan kişiler için prostatın büyümesini durduran ve küçülme sağlayan “5 alfa redüktaz inhibitörleri” grup da vardır. Bu ilaçlar, 9 aydan sonra etkisini göstermeye başlar.

Hasta tuvalete çok sık gidiyorsa ve aşırı aktif mesane tanısı konulmuşsa tedaviye “anti-kolinerjik grubu” ilaçlar da eklenebilir.

Geceleri tuvalete gitmek için sürekli uykudan uyanan kişiler için de özel ilaçlar vardır. İlaç tedavilerine rağmen kişinin şikayetleri sürüyorsa ve idrar yolu enfeksiyonları ile idrarda kanama oluyorsa ameliyat gerekebilir. Ameliyatın geciktirilmesi ise mesane ve böbrek sorunlarına neden olabilir ve kişi böbrek yetmezliği sorunuyla karşılaşabilir.

Bize Ulaşın

Doktorlarımız

Blog

 Sizi Arayalım