HoLEP yani Homium Lazerle Prostat Enükleasyonu, iyi huylu prostat büyümesi vakalarının tedavisinde son 25 yıla damgasını vuran bir yöntemdir. Lazer teknolojisinin tıp dünyasındaki kullanımının gelişmesi ile birlikte prostat tedavisinin altın standardı haline gelen HoLEP yöntemi hakkında merak ettiğiniz her şeyi Özel Ortadoğu Hastanesi, sizler için anlattı.
Prostat büyümesi ilerleyen yaşla birlikte erkek bireylerde en sık karşılaştığımız ürolojik sorunların başında gelir. İlaç tedavisi ile tedavi süreci başlatılsa bile çoğu hasta için cerrahi tedavi seçenekleri zaruri hale gelir. Cerrahi tedavi yöntemlerine alternatif teşkil eden HoLEP yöntemi, prostat tedavisinde altın standart kabul edilen bir yöntem olarak öne çıkıyor.
Tedavide amaç büyüyen prostatın kitle etkisini gidermektir. HoLEP yöntemi açık cerrahiye gerek kalmaksızın lazerle endoskopik yani kapalı yöntemle prostatın tedavi edilmesini sağlamaktadır.
Holmium Lazer enerjisi ile prostat dokusunun kapsülden tümüyle sıyrılması işlemine HoLEP adını veriyoruz. 1995 yılından itibaren tıp dünyasında uygulanan bu metot, özellikle son senelerde lazer teknolojisinde yaşanan gelişmelerle birlikte popülerliğini arttırmış durumda. Günümüzde lazerle prostat tedavisinde çok yüksek yüzdeli başarı grafikleri ve çok düşük komplikasyon riskiyle hastaları tedavi edebiliyoruz.
Genel anestezi altında veya hastanın yalnızca belden aşağısının uyuşturulması ile uygulanabilir. Penis dışı idrar kanalı üzerinden kameralı özel aygıtlarla giriş yapılır. Bu sayede bir yandan idrar borusunda bir darlığın söz konusu olup olmadığı incelenebilir ve prostat dokusu görüntülenir. Mesane içerisinde tümör veya taş bulunup bulunmadığı kontrol edilir.
Ardından prostat lazerle çizilir ve damarların lazerle mühürlenmesinin ardından tedavi gerçekleştirilmiş olur. Bu operasyonda kanama riski son derece düşüktür. Zira lazer ışınları hedefe odaklıdır ve çevre dokulara zarar vermez. Bu da HoLEP tedavisinin avantajlarından biridir.
Prostat dokusunun şekli ve büyüklüğüne göre hareket edilir. Mesane içine atılan prostat dokusu vakumlanarak vücut dışına atılır ve sondanın takılması ile birlikte tedavi sonlanmış olur. Çıkartılan doku herhangi bir kanser durumu olup olmadığının anlaşılabilmesi için patoloji birimine gönderilerek incelenmeye tabi tutulur.
- HoLEP yöntemi cerrahi prostat tedavisine ihtiyaç duyulan her vakada güvenle uygulanabilir. HoLEP
tekniğinin diğer yöntemlere kıyasla çok sayıda avantajı vardır.
- Klasik tedavilere kıyasla büyük boyutlu prostatlarda son derece başarılıdır. HoLEP uygulamasında
prostatın büyüklüğü ile ilgili bir üst limit yoktur.
- Kalp ve damar hastalıkları bulunan, geçmişte by-pass operasyonu geçirmiş olan, koroner stenti bulunan
ve hatta damar tıkanıklığından ötürü kan sulandırıcı ilaçlar kullanmak durumunda olan hastalara bile
güvenle uygulanmaktadır.
- Büyüyen prostatın neden olduğu tıkanıklıktan dolayı idrar yapamayan ve böbreklerinde fonksiyon
bozukluğu, şişme gibi sorunlar olan hastalara da uygulanabilmektedir.
Çoğunlukla hasta ameliyatın ardından ikinci gün taburcu olmaktadır. Hatta sabah saatlerinde gerçekleştirilen operasyonun sonrasında hasta aynı gün taburcu olabilir.
Ameliyatın ardından birinci günde sonda çıkarılabilir. Ancak kan sulandırıcı ilaçlar kullanmak durumunda olan hastalarda sondanın birkaç gün kalması gerekebilir.
Erkeklerde sertleşmeyi sağlayan sinirler prostat dokusunun etrafından geçer. HoLEP tedavisinde lazer ışınları yalnızca prostata odaklandığı için ve yalnızca 0,4 mm derinliğe etki ettiği için sertleşmeyi sağlayan sinirlere zarar vermez. Bu da hastaların HoLEP tedavisinin ardından hiçbir cinsel işlev bozukluğu yaşamayacağı anlamına gelir.
Hastalar ameliyatın ardından önce bir veya iki gün içerisinde sondadan kurtulurlar. Sonda alındıktan sonra bir süre idrarlarında kırmızı veya pembe renk görebilirler. Bu durum geçici bir etkidir. Devam ettiği taktirde hastanın doktoruna başvurması gerekir.
Bunun dışında ilk hafta karşılaşılabilecek geçici şikâyetlerden biri de idrar esnasında yanma ve sızı hissidir. Bunun dışında HoLEP tedavisinin herhangi bir komplikasyon riski yoktur.
Hastaneden taburcu olduktan sonra bir veya en geç iki hafta içerisinde tümüyle normal hayat akışınıza dönmüş olursunuz. Bu süreçte lif bakımından zengin gıdalarla beslenmek tavsiye edilir. Asitli içeceklerden baharatlı yiyeceklerden de bir süre sakınmak gerekir. Yine ameliyatı takiben dört haftalık bir süreç için cinsel ilişkiden kaçınmak gerekir.
HoLEP ameliyatının ardından çıkartılan prostat dokusu herhangi bir kanser durumu olup olmadığının anlaşılabilmesi için laboratuara gönderilerek patolojik incelemeye alınır.
Patoloji biriminden gelecek rapor, hastalarımızın takibini yapmamız ve eğer gerekiyorsa ek tedavileri
planlamamız açısından bize veri sağlar. Fakat ameliyat öncesinde kanser açısından detaylı bir inceleme
yapıldığı için çoğunlukla patolojik incelemede sürpriz bir bulgu ile karşılaşılmaz.
Prostat dokusu HoLEP uygulamasında lazer ile kapsülden tümüyle çıkartılır. Geride bir doku kalmaz. Bu da
hastalığın kendisini yenilemeyeceği, prostatın yeniden büyümeyeceği ve ikinci bir operasyona gerek
kalmayacağı anlamına gelir.
HoLEP operasyonunda yüksek enerjili lazer cihazları ve morselatör benzeri ileri teknoloji ürünü cihazlar
kullanılmaktadır. Dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de en popüler prostat tedavisi olan HoLEP
tedavisinin fiyatları prostat dokusunun büyüklüğüne, işlemin uygulanacağı alanın genişliğine ve
kullanılan teknolojik donanıma göre değişmektedir. Operasyonu gerçekleştiren cerrah ve ekibin tecrübesi,
birikimi ve uzmanlığı da fiyatlara etki eden bir diğer unsurdur.
Uzman hekimler tarafından gerçekleştirilmediği taktirde hasta komplikasyon riskine karşı savunmasız
kalır. Bu yüzden sağlıkla ilgili böyle bir konuda en başarılı hastane ve doktoru tercih etmekte fayda
vardır.